ubcfumetti.com
Indice del SitoNovitÓ !Cerca nel SitoScrivi a uBC
MagazineZagor

INTERNATIONAL
Welcome Page

Zagor FAQ
Cesto postavljana pitanja ( 25 pitanja i 25 odgovora )
napisao Daniele Alfonso

preveo i obradio Vedran Jelenic

Zagor (5k)
drawing by G.Gentili

 1. Tko je Zagor ?
 2. Tko je stvorio Zagora ?
 3. Sto znaci "Zagor" ?
 4. U kojem vremenskom razdoblju se odvijaju Zagorove avanture ?
 5. Gdje se nalazi Darkwood ?
 6. Jesu li price o Zagoru "Western" tipa ?
 7. Tko je Chico ?
 8. Sto je "Cico Story" ?
 9. Kakav je odnos izmedju Zagora i Indijanaca ?
 10. Kakav je odnos izmedju Zagora i bijelaca ?
 11. Zasto zagora zovu "Duh sa sjekirom" ?
 12. Koje je Zagorovo pravo ime ?
 13. Kakva je Zagorova proslost ?
 14. Tko je Wandering Fitzy (Skitnica Fitzy) ?
 15. Tko je napravio Zagorovu odjecu ?
 16. Zasto se razlikuje numeracija izmedju novih naslova Zagora u Italiji i reprinta ?
 17. Tko su scenaristi prica o Zagoru ?
 18. Tko su crtaci Zagora ?
 19. Tko su likovi koji se pojavljuju na prvoj stranici stripa ?
 20. Tko je lik sa stranice "Zagorove poste" ?
 21. Koja je najduza objavljena prica o Zagoru ?
 22. Koliko epizoda o Zagoru je objavljeno u boji ?
 23. Koliko je Zagor visok ?
 24. Da li se Zagor ikada susreo sa ostalim Bonellijevim likovima ?
 25. Da li u Sjevernoj Americi postoje liane ?

 1. Tko je Zagor ?
  Za-gor-te-nay, "Duh sa sjekirom" je covjek koji je posvetio svoj zivot odrzavanju reda i mira u Darkwoodskoj sumi. Za sebe kaze da je "poslanik Manitua" i namece svoj autoritet svim indijanskim plemenima u okolici. Oni ga smatraju besmrtnim i neunistivim polubogom.

 2. Tko je stvorio Zagora ?
  Zagora je 1960. godine stvorio Guido Nolitta, takodjer poznat kao i Sergio Bonelli, a crtac je bio Gallieno Ferri. Prva prica, nazvana "Zasjeda u sumi" (it. "La foresta degli agguati", ex.Yu LMS br.29 "Hiljadu zamki" i ZS br.454 "Mocvara MO-HI-LA", hr. Extra Zagor br.31) izdana je 1961. godine. Sergio Bonelli je napustio pisanje tekstova za Zagora te se posvetio izdavackoj aktivnosti. Gallieno Ferri je i glavni crtac naslovnica. 1975, isti duo je proizveo jos jedan novi lik. Bio je to piot Jerry Drake, takodjer poznat kao Mister No.

 3. Sto znaci "Zagor" ?
  Zagor je kratica od "Za-gor-te-nay" sto na dijalektu Algonkino naroda znaci "duh sa sjekirom". Naravno, samo ime nema veze sa stvarnim dijalektom, pretpostavlja se da je Sergio Bonelli uzeo slog "ZA" od "Za-La-Mort", popularnog junaka talijanskog nijemog filma, dok se za slog "GOR" pretpostavlja da dolazi od "Gordon" (Flash Gordon?). Prvobitno ime koje je Sergio Bonelli izabrao je bilo Ajax, po poznatom heroju iz grckih mitova, ali je od njega odustao kad je vidio da postoji deterdzent istog imena.

 4. U kojem vremenskom razdoblju se odvijaju Zagorove avanture ?
  Kako sami autori kazu Zagor je licnost iz prve polovice 19 stoljeca, negdje izmedju 1820. i 1840. godine. Ali, u pricama mozemo naci mnostvo anakronizama. Na primjer, puska Winchester, koja se cesto pojavljuje, izumljena je poslije 1860.

 5. Gdje se nalazi Darkwood ?
  Darkwoodska suma je izmisljeno mjesto smjesteno na tocno neodredjenom mjestu na jugu podrucja velikih jezera SAD-a. Kao sto Martin Jacques Mystere kaze, Darkwood je mitsko mjesto, kao "Utopia" i "Avalon" (vidi MM broj 15, "Mac kralja Artura", str.70).

 6. Jesu li price o Zagoru "Western" tipa ?
  Uglavnom jesu. Unatoc tomu element fantastike je uvijek bio prisutan u Zagorovim avanturama koje su uvijek granicile sa horrorom ("Zagor protiv vampira"), znanstvenom fantastikom (prim. "Teror sa seste planete"), te fantazijom (Zlatna Serija, 639. "Plamena lobanja", 640. "Na krilima noci", 641. "Horde zla").

 7. Tko je Chico ?
  Don Chico Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales je, kako on sam kaze, plemeniti vitez, potomak spanjolskih Konkvistadora. Nerazdvojni Zagorov prijatelj, Chico sudjeluje u Zagorovim avanturama od prvoga broja. On je lijeni Meksikanac i komicni lik u pricama. Chicova imena i prezimena nisu nikada precizno definirana (ova verzija iznad je ona koja se inace pojavljuje). U specijalnoj prici "American Cico" (ex.Yu "Cikove vratolomije" ), nastavku od "Cico story" (ex.Yu ZS br.520 "Cikovo detinstvo" i ZS br.521 "Cikove avanture"), Chico izjavljuje da se zove "Felipe Cayetano Gonzales y Rodriguez y Martinez y Consalvo y Morales y Rosales y Ramirez y Herandez y Espinosa.."

 8. Sto je "Cico Story" ?
  To je prva specijalna prica posvecena u potpunosti Chicovim avanturama, izdana 1979. (tekst-Nolitta, crtez-Ferri). U ex.Yu ta je epizoda izdana u Zlatnoj seriji (br. 520 "Cikovo detinstvo" i br. 521 "Cikove avanture"). Slijedece cetiri specijalne price izdane su tokom narednih godina : "American Cico" (Cikove vratolomije), "Un Pellerossa chiamato Cico" (Indijanac Ciko), "Cico sceriffo" (Ciko sherif), "Fantacico" (Fantaciko). 1990. u Italiji su pocele izlaziti nove specijalne price posvecene Chicu, pocevsi sa "Horror Cico" (Ciko u drakulinom dvorcu), tekst-Sclavi, crtez-Gamba, i sada u Italiji izlaze svakih 6 mjeseci.

 9. Kakav je odnos izmedju Zagora i Indijanaca ?
  Zagor je zelio nametnuti svoj autoritet brojnim indijanskim plemenima koja zive na podrucju Darkwooda, te se zato nametnuo kao neka vrsta polu-boga, poslanika velikog duha Manitua, sve zbog toga da zadrzi mir u regiji. Zagor se cesto koristi trikovima da Indijancima predstavi svoje tzv. natprirodne sposobnosti, cesto uz pomoc vraca Mohawka, Cetverookog. Sva Darkwoodska plemena dive se zagorovoj mudrosti i snazi i postuju njegov zakon. Zagor je branitelj crvenih ljudi od zla koja im nanose bijelci.

 10. Kakav je odnos izmedju Zagora i bijelaca ?
  Zagor je poznat i postovan od svih bijelaca koji zive u okolici Darkwooda, trapera, farmera, vojnika te ostalih naseljenika. Njegovi ga neprijatelji optuzuju da je sklon idnijancima.

 11. Zasto Zagora zovu "Duh sa sjekirom" ?
  Zato sto je (tomahawk) sjekira sa kamenom na vrhu te drvenom ruckom Zagorovo glavno oruzje. Unatoc tome, Zagor takodjer za opasacem nosi i pistolj ciju upotrebu nastoji izbjegavati a sukobe rjesiti pesnicama.

 12. Koje je Zagorovo pravo ime ?
  Zagorovo pravo ime je Patrick Wilding. (it. Zagor Special br.7, "La Leggenda di Wandering Fitzy").

 13. Kakva je Zagorova proslost ?
  Zagorova mladost je predstavljena u epizodi br. 55. u Italiji, pod nazivom "Zagor racconta..." (u ex.Yu LMS br. 99, "Zagor prica" te Extra Zagor br.1 u Hrvatskoj, "Zagor prica...") te broju 56. "Il re di Darkwood" (ex.Yu LMS br.100, "Gospodar Darkvuda" te u Hrv. Extra Zagor br.2, "Kralj Darkwooda") te u broju 7 specijalnog izdanja, "La Leggenda di Wandering Fitzy", jos ne objavjenog u Hrvatskoj. Zagor je sin bivseg sluzbenika vojske SAD-a koja je bila odgovorna za brojne pokolje Indijanaca.

 14. Tko je Wandering Fitzy (Skitnica Fitzy) ?
  Kao dijete, Zagora je otac, da bi ga spasio od napada indijanaca i sigurne smrti bacio u rijeku. Pronasao ga je traper lutalica, Wandering Fitzy (skitnica Fitzy), pravim imenom Nathaniel Fitgeraldson, poeta i filozof, kako se sam opisuje. On je poducio Zagora o zivotu u sumi, ali takodjer i o vrijednosti slobode.

 15. Tko je napravio Zagorovu odjecu ?
  Putujuca glumacka druzina, Sullivani, kojima je Zagor (tada jos Patrick Wilding) spasio zivot. Ideja o "Duhu sa sjekirom" bila je njihova.

 16. Zasto se razlikuje numeracija izmedju novih naslova Zagora u Italiji i reprinta ?
  Prve price o Zagoru objavljene su u seriji "Collana Lampo" u formatu "striscia" (pasice) i iste su izlazile u razdoblju od 1961. do 1970. god. Od 1965. god. sa brojem 52 "Zenith Gigante"-a zapocinje reprint Zagorovih epizoda do tad izaslih u formatu striscia. "Zenith Gigante" je serija u kojoj i danas izlaze nove Zagorove avanture i pravi broj Zagora umanjen je za 51 u odnosu na broj "Zenith Gigante". "Zenith Gigante" broj 52 reprintan je kasnije kao prvi reprint serije "Zagor" i prvi broj "tutto Zagor"-a.

 17. Tko su scenaristi prica o Zagoru ?
  Nakon sto je Guido Nolitta napustio pisanje scenarija za Zagora toga se prihvatio Marcello Toninelli i Ade Capone (autor "Lazarus Ledda") te slijede Mauro Boselli i Moreno Burattini. Mnoge price napisali su, ali ne i potpisali poznati pisci kao Alfredo Castelli i Tiziano Sclavi (tvorac Dylana Doga). Ostali autori su: Maurizio Colombo, Decio Canzio, te takodjer Bepi Vigna (samo jedna epizoda). Od nedavno tu su Giacomo Casanova i Pierpaolo Pela.

 18. Tko su crtaci Zagora ?
  Na prvom mjestu tu je svakako Gallieno Ferri, kreator likova i crtac naslovnica, a odmah do njega preminuli (1995) Franco Donatelli. Zatim Francesco Gamba, Franco Bignotti, Carlo Raffaele Marcello, Mauro Laurenti, Raffaele Della Monica, Alessandro Chiarolla, Marco Torricelli, Gaetano Cassaro, Stefano Andreucci, Massimo Pesce, Maurizio Dotti. Zanimljivo je da se Ferri i Donatelli nisu nikada u potpunosti slozili oko Chicove figure, kao niti oko lika Tonke, poglavice Mohawka.

 19. Tko su likovi koji se pojavljuju na prvoj stranici stripa ?
  Na samom vrhu su Zagor i Chico. Ispod njih nalaze se dva poznata lika Zagorovih avantura. Na lijevoj polovici je "Digging" Bill, tvrdoglav i nes(p)retan lovac na blago, uobicajeno praznih dzepova. Na desnoj polovici nalazi se Bat Batterton, privatni detektiv, u neku ruku kopija Sherlocka Holmsa ili bolje receno kopija inspektora Clouseaua poznatog po neobicnim maskiranjima.

 20. Tko je lik sa stranice "Zagorove poste" ?
  To je Drunky Duck (eng. Pijani patak), postar u Darkwoodu. Indijanac, pijanica (od kuda je i dobio nadimak "Drunky"), protagonist je zabavnog komicnog skeca zajedno sa Chicom.

 21. Koja je najduza objavljena prica o Zagoru ?
  Prica izmedju horrora, znanstvene fantastike i paralelnih svijetova, od 513 tabli crteza Galliena Ferria i teksta Tiziana Sclavia koja pocinje sa epizodom broj 275. "Incubi" te se nastavlja u 276. "Il demone della follia", 277. "Titan Risorge !", 278. "Il ritorno di Hellingen", 279. "Ai confini della realtÓ" i 280. "La fine del mondo". U ex.Yu to su slijedece epizode : 941. "Demoni ludila", 942. "Invazija Arkonijana", 944. "Na granici stvarnog", 945. "Helingenov povratak" i 946. "Divovi dobra i zla". Na zalost u tim epizodama izostavljene su neke stranice koje se pojavljuju u talijanskom originalu.

 22. Koliko epizoda o Zagoru je objavljeno u boji ?
  Za sada, 5 u Italiji i jedna u Hrvatskoj (ex.Yu).

  U Italiji su u boji objavljene slijedece epizode :

  Br. 084. Indian Circus (Nolitta - Ferri)
  Br. 100. Il mio amico "Guitar" Jim (Nolitta - Ferri)
  Br. 200. Il tesoro maledetto (Sclavi - Ferri)
  Br. 300. La corsa delle sette frecce (Toninelli - Ferri)
  Br. 400. Il ponte dell' arcobaleno (Boselli - Ferri)

  Napomena : U seriji "Zenith Gigante" broj 200 potpisao je Guido Nolitta dok je u reprintu potpisan Tiziano Sclavi.

  U Hrvatskoj (zapravo u ex.Yu) jedina epizoda u boji je talijanski br. 200, koja je objavljena pod nazivom "Prokleto blago" i na A4 formatu.

 23. Koliko je Zagor visok ?
  U epizodi br. 96., "Hammad l'egiziano", stranica 82 (ex.YU, Zlatna serija br.296 "Tajanstveno krstarenje") Zagor kaze da je visok 1.87 m.

 24. Da li se Zagor ikada susreo sa ostalim Bonellijevim likovima ?
  Zagor se nije nikada susreo sa niti jednim drugim likom, unatoc cestoj molbi citatelja da se Zagora poveze sa Texom Willerom. Sergio Bonelli se tome uvijek suprostavljao, objasnjavajuci da Zagor i Tex zive u razlicitim epohama, prvi u prvoj polovici, a drugi u drugoj polovici 19 stoljeca.

 25. Da li u Sjevernoj Americi postoje liane ?
  Ocito ne. Mogu se naci u tropskim sumama. Liane su glavno Zagorovo transportno sredstvo a autor je ideju preuzeo iz Tarzana.

 
 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §