ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
MagazineZagor

INTERNATIONAL
Welcome Page

Zagor FAQ
Frequently Asked Question, o bé: 25 preguntes, 25 respostes!
per Daniele Alfonso

traduït per Ramon Aznar

Zagor (5k)
dibuix de G.Gentili

 1. Qui és Zagor?
 2. Qui ha creat Zagor?
 3. Que significa Zagor?
 4. Quan es desenvolupen les aventures de Zagor?
 5. On es troba Darkwood?
 6. Són del gènere Western, les aventures de Zagor?
 7. Qui és Cico?
 8. Que és "Cico Story"?
 9. Com és la relació entre Zagor i els indis?
 10. Com és la relació entre Zagor i els blancs?
 11. Perquè se li diu "Esperit amb la destral"?
 12. Quin és el veritable nom de Zagor?
 13. Quin és el passat de Zagor?
 14. Qui és Wandering Fitzy?
 15. Qui ha ideat el vestit de Zagor?
 16. Com s'explica la diferent numeració entre la col·lecció d'aventures inèdites i les reedicions?
 17. Qui escriu les històries de Zagor?
 18. Qui dibuixa les històries de Zagor?
 19. Qui són els personatges que apareixen al frontispici de les historietes?
 20. Qui és el personatge representat en la signatura del correu del lector de Zagor?
 21. Quina és la història més llarga de Zagor, mai publicada?
 22. Quants àlbums a color han estat publicats?
 23. Com és d'alt, Zagor?
 24. S'ha trobat alguna vegada Zagor, amb altres personatges de Bonelli?
 25. Existeixen les lianes a Nord-Amèrica?

 1. Qui és Zagor??
  Za-gor-te-nay, l'Esperit amb la destral, és un home que ha dedicat la seva vida al manteniment de la pau i de l'ordre en el Bosc de Darkwood. S'ha declarat "enviat de Manitu"; exercita la seva autoritat sobre totes les tribus índies de la zona, que li atribueixen qualitats semi-divines, com la "immortalitat" i la "invencibilitat".

 2. Qui ha creat Zagor?
  El personatge de Zagor neix a partir d'una idea de Guido Nolitta, alies de Sergio Bonelli, en 1960, per a ser dibuixat per Gallieno Ferri. La primera història es titulava "El bosc de les emboscades" i va ser publicada en 1961. Fa temps que Sergio Bonelli ha abandonat els textos del seu personatge i es dedica plenament a la seva activitat d'editor. Gallieno Ferri és el que fa les portades en l'actualitat, des del primer episodi, i té en el seu actiu nombroses històries. En 1975, ambdós han donat vida a un altre personatge, el pilot Jerry Drake, més conegut com Mister No.

 3. Que significa Zagor?
  És un abreujament de la locució "Za-gor-te-nay" que, en el dialecte del poble Algonquí, significa "esperit amb la destral". El nom ha estat inventat pel mateix Zagor. Això, en la ficció. En la realitat, el nom ha estat inventat per Nolitta, i no té res que veure amb el dialecte algonquí. La síl·laba "ZA" ha estat inspirada per "Za-La-Mort", heroi del cinema mut italià, i la síl·laba"GOR" probablement prové de "Gordon" (Flash Gordon?). Al principi, el nom del personatge devia ser "Ayax", com el famós heroi grec, però Nolitta va descartar la idea quan es va adonar que "Ayax" era el nom d'un detergent! El terme ha quedat per tant reduït al crit de guerra de Zagor, que sona com "AAHHYAAKK!".

 4. Quan es desenvolupen les aventures de Zagor?
  Al dir dels mateixos autors, en la primera meitat del segle dinou, entre 1820 i 1840. No obstant això en les històries existeixen nombrosos anacronismes voluntaris i "llicències poètiques". Per exemple, el fusell de repetició, que apareix sovint en les històries de Zagor, que va ser produït pel fabricant d'armes americà B. Tyler Henry, a partir de 1860.

 5. On es troba Darkwood?
  El bosc de Darkwood és una regió imaginària, situada en un punt imprecís, immediatament al sud de la regió dels Grans Llacs dels Estats Units d'Amèrica. Com assegura el professor Martin Jacques Mystère, Darkwood és un lloc mític, com "Utopia" i "Avalon" (veure MM n.15, "La spada di Re Artù", pag.70).

 6. Són del gènere Western, les aventures de Zagor?
  Fonamentalment, si. Això no obstant, l'element fantàstic sempre ha estat presenti en les aventures de Zagor, que sovint han acabat en el gènere d'horror (veure. "Zagor contro il Vampiro"), en la ciència ficció (veure. "Terrore dal sesto pianeta") i - en un cas - també en el gènere "fantasy" (veure. "Il signore nero").

 7. Qui és Cico?
  Don Cico Felipe Cayetano López i Martínez i Gonzales és, segons el diu, un noble Hidalgo descendent dels Conquistadors espanyols. Inseparable amic de Zagor, amb qui comparteix les aventures des del primer nombre, és un mexicà mandrós i cràpula, que desenvolupa el paper de "parella" còmica, en les aventures de Zagor. Els noms i cognoms de Cico, probablement no han estat mai definits amb precisió ( la versió a dalt citada és la que apareix sovint). En l'episodi especial "American Cico", seguit per "Cico Story", Cico declara anomenar-se "Felipe Cayetano Gonzales i Rodriguez i Martínez i Consalvo i Morales i Rosales i Ramirez i Hernandez i Espinosa...".

 8. Que és "Cico Story"?
  És el primer episodi especial dedicat íntegrament a les aventures del simpàtic amic de Zagor, publicat en 1979 (textos de Nolitta, dibuixos de Ferri). A aquest li han seguit quatre àlbums especials ( "American Cico", "Un pell roja anomenat Cico", "Cico Sheriff", "Fantacico" ) en els anys successius. La producció d'aquests especials ha estat després continuada en 1990 amb "Horror Cico" (textos de Sclavi, dibuixos de Gamba), i àdhuc continua, amb cadència semestral, amb textos de Moreno Burattini i dibuixos de Francesco Gamba.

 9. Com és la relació entre Zagor i els indis?
  Amb la finalitat d'imposar la seva autoritat sobre les nombroses tribus índies que habiten la regió de Darkwood, Zagor els ha fet creure que és una espècie de semidéu, enviat pel Gran Esperit en persona, amb la finalitat de mantenir la pau a la regió. Zagor ha recorregut més d'una vegada a trucs de il·lusionisme per tal de demostrar les seves qualitats sobrenaturals als pells rojos, sovint amb l'ajut de "Molts Ulls", home medicina de la tribu dels Mohawk. Totes les tribus de Darkwood admiren a Zagor per la seva saviesa i la seva força, respectant la seva llei. De fet, Zagor és defensor del poble roig contra les prevaricacions de l'home blanc.

 10. Com és la relació entre Zagor i els blancs?
  Zagor és conegut i apreciat per tots els blancs que viuen a les rodalies de Darkwood, siguin paranyers, colons, militars o habitants dels petits centres locals. Els seus enemics l'acusen de ser un "renegat" pel seu costum de posar-se al costat de les gents índies de la zona.

 11. Perquè se li diu "Esperit amb la destral"?
  Perquè Zagor combat habitualment usant com arma, una mena de destral (semblant a un tomahawk) feta de pedra, amb mànec de fusta. Això no obstant duu també una pistola , que en general evita usar, preferint combatre amb arma blanca o amb les mans nues.

 12. Quin és el veritable nom de Zagor?
  El seu nom és Patrick Wilding (vegeu Zagor Special n.7, "La leggenda di Wandering Fitzy").

 13. Quin és el passat de Zagor?
  La joventut de Zagor ha estat comptada en els episodis 55 ("Zagor racconta...") i 56 ("Il re di Darkwood") de la sèrie regular i en el setè episodi especial ("La leggenda di Wandering Fitzy"). Fill d'un ex-oficial de l'exercit dels Estats Units d'Amèrica mal afamat per nombrosos estralls en perjudici del poble roig, Zagor emprèn la seva vida de justicier per tal d'expiar les culpes del pare i dels seus propis crims, comesos en l'intent de venjar la mort del seu progenitor.

 14. Qui és Wandering Fitzy?
  Escapat, de molt petit, de l'extermini de la seva família per part d'una banda índia a la recerca de venjança, Zagor és criat per un paranyer conegut com "Wandering" (rodamón) Fitzy (el seu nom veritable: Nathaniel Fitgeraldson) una mena de poeta-filòsof, com ell mateix es defineix, que l'educa per a viure en els boscos, ensenyant-li el valor de la llibertat.

 15. Qui ha ideat el vestit de Zagor?
  Un grup d'actors ambulants, els Sullivan, als que Zagor (que encara no duia aquest nom) va salvar la vida en els inicis de la seva carrera de justicier. Va ser seva la idea de l'escenificació del "Esperit amb la Destral".

 16. Com s'explica la diferent numeració entre la col·lecció d'aventures inèdites i les reedicions?
  Les primeres històries de Zagor han estat publicades sota el format de "tira", de 1961 a 1970. Des de juliol de 1965, comença la reedició d'aquestes aventures en la col·lecció "Zenith Gegant", a partir del episodi 52. De seguida, esgotada la reedició, Zenith acull les noves aventures inèdites. Per aquest motiu, el nombre 52 de Zenith correspon al episodi 1 de "Zagor" i "Tutto Zagor".

 17. Qui escriu les històries de Zagor?
  Després de la primera aventura, signada per Guido Nolitta, els textos de les històries han estat escrites per Gianluigi Bonelli i Gallieno Ferri, fins 1963, que Nolitta ha continuat amb el personatge, per no deixar-lo més fins el 1980. A continuació, després de diverses vicissituds, el timó de la sèrie ha passat a Marcello Toninelli (entre d'altres coses ex- director de "Fumo di Xina"), i successivament a Mauro Boselli, que és l'actual responsable. Moltes històries de Zagor han estat escrites, però no signades, per autors actualment molt famósos, com Alfredo Castelli i Tiziano Sclavi. Altres autors: Moreno Burattini, Maurizio Colombo, Decio Canzio, Ade Capone, (creador de "Lazarus Ledd") i també Beppi Vigna (un sol episodi). Últimament s'han incorporat també Giorgio Casanova i Pierpaolo Pelò.

 18. Qui dibuixa les històries de Zagor?
  Pel nombre d'històries dibuixades, en els primers llocs es situen Gallieno Ferri, creador gràfic del personatge i autor de les portades de la sèrie, i el desaparegut Franco Donatelli. Vénen després Francesco Gamba, Franco Bignotti i Pini Segna. Entre els nous dibuixants de la sèrie: Carlo Raffaele Marcello, Mauro Laurenti, Raffaele Della Monica, Alessandro Chiarolla, Marco Torricelli, Gaetano Cassaro, Stefano Andreucci, Massimo Pesce, Maurizio Dotti.
  Una curiositat: Ferri i Donatelli no s'han posat mai d'acord al dibuixar a Cico (Donatelli el dibuixava amb pistola i cinturó, Ferri amb la característica faixa mexicana) i EN ABSOLUT d'acord al dibuixar a Tonka, "sachem" de la tribu dels Mohawk, que resulta irrecognoscible d'un a altre autor.

 19. Qui són els personatges que apareixen al frontispici de les historietes?
  Els dos de dalt són Zagor i Cico. Sota d'ells, dos famosos personatges de les aventures zagorianes. A l'esquerra està "Digging" Bill, tossut i desafortunat cercador de tresors, normalment sense blanca. A la dreta està Bat Batterton, investigador privat i maldestre èmul de Sherlock Holmes (però més semblat a l'inspector Clouseau) famós per les seves improbables disfresses.

 20. Qui és el personatge representat en la signatura del correu del lector de Zagor?
  És Drunky Duck, el carter de Darkwood. Un pell roja buidaampolles (d'allí el seu sobrenom "Drunky") protagonista de divertits sketchs còmics, al costat de Cico.

 21. Quina és la història més llarga de Zagor, mai publicada?
  La més llarga comença amb l'àlbum "Incubi" (Juny 1988) i continua amb "Il demone della follia", "Titan Risorge!", "Il ritorno di Hellingen", "Ai confini della realtà" i "La fine del mondo" (Novembre 1988), amb un total de 513 planxes amb escenari de Tiziano Sclavi i dibuixos de Gallieno Ferri. En aquesta història, entre Horror, Ciència Ficció i universos paral·lels, l'Esperit amb la Destral, s'enfronta una vegada més al seu terrible enemic, el boig professor Hellingen.

 22. Quants àlbums a color han estat publicats?
  Actualment, cinc.
  Zagor n.84, "Indian Circus", text de Nolitta, dibuixos de Ferri.
  Zagor n.100, "Il mio amico Guitar Jim", de Nolitta-Ferri.
  Zagor n.200, "Zagor 200", de Sclavi-Ferri.
  Zagor n.300, "La corsa delle sette frecce", de Toninelli-Ferri.
  Zagor n.400, "Il ponte dell' arcobaleno", de Boselli-Ferri.
  L'àlbum "Indian Circus" es va fer a color per un "capritx" de Sergio Bonelli, que va voler fer un obsequi als lectors zagorians.
  NOTA: a la sèrie "Zenith Gegant", l'episodi 200 duu la signatura de Guido Nolitta, mentre que en la sèrie de reedicions "Tutto Zagor", duu la de Tiziano Sclavi.

 23. Com és d'alt, Zagor?
  Per la seva pròpia afirmació (veure Zagor n.96, "Hammad, l'egiziano", pag.82) Zagor medeix un metre vuitanta-set centímetres, d'alt.

 24. S'ha trobat alguna vegada Zagor, amb altres personatges de Bonelli?
  Zagor no ha viscut mai una aventura al costat d'altre personatge bonellià, encara que fa una breu aparició en dos històries de Nathan Never: el n.61, "Uno spettro nel computer", de Serra-Piani-Bastianoni, i el tercer àlbum gegant, "Un nuovo futuro", de Serra-Simeoni-Olivares. Ambdues aparicions estan unides a la història abans citada "Incubi".
  A més, apareix en el n.15 de Ken Parker, "Uomini, bestie ed eroi", de Berardi-Milazzo. Això no obstant les constants peticions dels lectors d'un team-up amb Tex Willer, Sergio Bonelli s'ha oposat sempre, argumentant que Zagor i Tex viuen en èpoques diverses : un en la primera meitat de 1800 i l'un altre en la segona meitat.

 25. Existeixen les lianes a Nord-Amèrica?
  Naturalment que no, sent característiques dels boscos tropicals. No obstant això les lianes constitueixen per a Zagor el mitjà habitual de locomoció, que les usa per a traslladar-se d'un costat a altre de Darkwood (i de qualsevol altre bosc). Les lianes són una de les "llicències poètiques" que els autors s'han pres quan han creat el personatge, que en part està inspirat en el Tarzán de Edgar Rice Burroughs.
-------------------------------------
El meu agraïment a Moreno Burattini, Gualtiero Ferri i Francesco Manetti, per les seves informacions.
 
 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §