ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseValerianDescrizione
DESCRIPCIO DEL PERSONATGE


Italiano IT
English ENUS
Français FR
Español ES
Português POBR
Català CA

INTERNATIONAL
Welcome Page

Valerian
per Pierfilippo Dionisio
traduït per Ramon Aznar

Naixement del personatge. Valerian agent espai - temporal neix l'any 1967 per obra de Pierre Christin (textos) i de Jean-Claude Mézières (dibuixos) i es publica a Pilote, gloriosa revista del còmic francès, la "Bande Dessinée". La sèrie assoleix aviat un gran èxit i aconsegueix ocupar un espai - en el gènere de la fanta - ciència - que fins aleshores tenia solament un lloc marginal a la "BD" amb una sola sèrie - Les Pionniers de l'Espérance - repetitiva i no molt interessant. A més aconsegueix imposar un personatge femení, Laureline que des de la seva primera aparició, com acompanyant, assumeix el paper de protagonista, ocupant un lloc que en aquest gènere solament havia pretès Barbarella, però aquesta vegada sense utilitzar armes insidioses pròpies del gènere femení sinó amb sagacitat i astúcia, a més d'una íntima sensualitat.
Les aventures han estat posteriorment recollides en àlbums regulars i altres d'històries curtes; a més la parella d'autors ha enriquit l'ambient de la saga, amb llibres especials i atlas del fantàstic món de visitants i aliens que apareixen en la sèrie.

Qui és? Valerian és el millor agent espai - temporal de Galaxity, capital de la Terra i de l'Imperi Galàctic Terrestre del 2720. La seva missió és la de vigilar que no alteri la història qui podria fer-ho amb fins personals, i descobrir nous recursos per al seu planeta. Així està contínuament obstinat en viatjar al futur i al passat i en explorar l'espai desconegut, establint contacte amb noves races alienes o amb persones d'altres èpoques de la Terra.
Tot això fins que es produeix la catàstrofe explicada a l'àlbum "Els llamps d'Hypsis" (12), que trastorna la vida de Valerian alterant i cancel·lant el futur tal com l'havia conegut, i tota Galaxity. Ara, sol amb la seva companya, les aventures de la parella prossegueixen en un vagabundejar sense una meta final.

Qui són els seus amics? Són nombrosos. La més important és sens dubte Laureline. Gràcies a ella Valerian es lliura d'un parany en el bosc de Arelauna, un bosc encantat del segle XI, durant la primera història, "Malsons". Des de llavors mai s'han separat i formen una sòlida parella. Més que una amiga, és la companya. Després estan els col·legues de l'agència espai - temporal i els seus superiors com són els tecnòcrates.
Francament, amics són en certa manera tots els personatges esporàdics trobats en les seves aventures com Sun Rau, un gàngster del segle XX, el professor Schroeder, els Alflololianos o el petit Califfo. Però la llista seria massa llarga.
Un lloc d'honor els correspon als més freqüents com els 3 Shinguz, el canviador de Bluxte i el fidel senyor Albert.

Qui són els seus enemics? No molts. En realitat els anomenats "antagonistes", gairebé sempre, tenen un motiu vàlid per a les seves accions i sovint els conflictes només són diferències d'ideologia que es discuteixen, o bé són punts de vista allunyats entre les parts. Res que la parella no aconsegueixi remeiar amb la raó i un pessic d'acció. L'absència de veritables enemics també està en la tipologia de les seves històries: mai s'enfronten a ningú a qui derrotar, sinó a situacions que viure o resoldre.
Sens dubte l'enemic n.1 de Valerian és Xombul, el tecnòcrata que apareix en la primera i segona aventura ("La ciutat de les aigües turbulentes"). També el grup anomenat Quator Mortis, que apareix en "Els ostatges de l'Ultralum" (16) i en la seva continuació "L'orfe dels estels" (17).
Llegint els àlbums de la sèrie, sembla que els veritables enemics no són monstruosos éssers procedents dels abismes siderals, sinó els més propers éssers humans...

 

  
CREADORS
Pierre Christin & Jean-Claude Mézières
en 1967

CREADOR GRAFIC
Jean-Claude Mézières

COBERTAS
Jean-Claude Mézières
del n.1

COPYRIGHT
Dargaud
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §