ubcfumetti.com
Indice del SitoNovitŕ !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseTexDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Teks
napisao: Marco Gremignai
preveo: Darko Milosavljevic

Ko ga je stvorio? Prva avantura Teksa Vilera pojavila se na kioscima 30. septembra 1948. u mitskom "strip" formatu. Njegovi autori su Giovanni Luigi Bonelli za tekst i Aurelio Galleppini (Galep) za crtež, par koji je prakticki radio sam dugi niz godina. Sadašnji Teksov autor tekstova je Claudio Nizzi (takoder radi i detektivske price Nik Rajder), medu crtacima koji su nekad radili zajedno, a potom zamijenili Galepa, koji je umro 1994., potrebno je spomenuti Giovannia Ticci i Guglielma Letteri, kao i Claudia Villa koji crta naslovnice od 1994.

Ko je on? "Prvi" Teks je odmetnik protiv svoje volje, s motoom: ubijam jedino u samoobrani. No, gotovo istovremeno Teks postaje rendžer. Zahvaljujuci braku sa prelepom indijankom Lilyth, postaje (s imenom Nocni Orao) poglavica Navajosa i hrabri branitelj indijanskih zakona. Oštar, odan, nepogrešiv s revolverom, Teks je vrlo brz, on ne brine za pravila u borbi protiv bandita ! Zbog njegovog karaktera, svi ga zovu za pomoc tamo gde je potreban neko bez straha i bez "vezanih ruku".

Ko su njegovi prijatelji? Suputnik u gotivo svim avanturama, nakon što Teks postaje rendžer, je stari Kit Karson. Fundamentalnu ulogu ima Teksov sin, Kit Viler i Navajo indijanac Tiger Dzek. Nemoguce je sjetiti se svih Teksovih prijatelja, iz hiljadu avantura, od granice Teksasa do kineskog kvarta u San Francisku, od snežnih vrhova Kanade do gradova Maja u Meksiku… Poznatiji su: tajanstveni El Morisko, Meksikanac Montales, jaki Gro Zan, Irac Pat Mac Ryan, Jim Brandon sa svojim crvenim kaputom, policajac Tom Devlin, indijanac Kociz, vrac Crveni Oblak (Red Cloud).

Ko su njegovi neprijatelji? Najopasniji su svakako Mefisto i njegov sin Jama, obojica privrženi crnoj magiji i protagonisti mnogih epizoda. Više nego jedanput pobedeni - umetnik u prerušavanju, Proteus. Mnogi su neprijatelji ušli u misli citaoca samo s jednom avanturom kao: lepa Satania, veštica Mitla, Lucero, El Muerto i "Marsovac" iz Meseceve doline (Moon's Valley).

Slike Teksa u svetu

 
  

Tex 

STVARALAC
Gianluigi Bonelli
1948 godine

DIZAJN
Aurelio Galleppini
Galep

UREDNIK
Decio Canzio

NASLOVNICE
Aurelio Galleppini
od br.1 do br.400
Claudio Villa
od br.401

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1948-98
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §