ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseTexDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Tex
de Marco Gremignai
traducerea de Daniela Martinescu

Cum s-a nascut si cine la creat? Prima aventura a lui Tex Willer a fost publicata in 30 septembrie 1948, sub vechea forma de "desene in benzi". Autorii fiind, pentru texte Giovanni Luigi Bonelli, pentru desene Aurelio Galleppini (Galep), alcatuind un cuplu care va lucra practic singur ani de a randul. Acum principalul autor al lui Tex este Claudio Nizzi (fiind opera sa si politistul Nick Raider), in timp ce printre desenatorii care mai intai au insotit si apoi au substituit Galep, disparut in 1994, mai sunt de semnalat Giovanni Ticci si Guglielmo Letteri, iar pentru coperta seriei din 1994 Claudio Villa.

Cine este? "Primul" Tex este un bandit impotriva vointei sale, cu un cod de onoare: ucide doar pentru a se apara. Aproape imediat insa, Tex devine un ranger, trecand de cealalta parte a baricadei. Multumita casatoriei indiene cu frumoasa Lilyth, devine (cu numele de Pajura Noptii) conducator Navajos si zelos aparator pentru drepturile legale ale indienilor. Un dur, un leal, de neinvins cu pistolul, lui Tex ài place sa impresioneze, fiind nepasator in privinta regulamentelor: "raul" pe rand repara o lovitura apoi confeseaza. Tocmai din cauza acestui caracter, Tex este chemat de multe ori in ajutor acolo unde este nevoie de cineva fara frica si fara "mainele legate".

Cine-i sunt prietenii? Inca de la inceput, cand se va innrola in ranger este insotit in toate aventurile de batranul Kit Carson. Un alt rol important il ocupa si fiul sau Kit Willer, iar din navajo Tiger Jack. Sunt greu de amintit toti prietenii pe care i-a intalnit Tex in nenumaratele sale aventuri, de la pistele din Texas la Chinatown din San Francisco, din campiile intinse si inzapezite ale Canadei pana la templele Maya din Mexic… Printre cei care se intorc cel mai des, sunt Misteriosul El Morisco, maxicanul Montales, fortosul Gros Jean, irlandezul Pat Mac Ryan, tunica rosie Jim Brandon, politistul Tom Devlin, indianul Cochise, vrajitorul Nuvola Rossa (Norul rosu).

Cine-i sunt dusmanii? Cei mai periculosi dusmani pe care -i are Tex si protagonisti in nenumarate episoade sunt in mod sigur Mefisto si fiul sau Yama, amandoi dedicandu-se magiei megre. Un alt personaj invins in mai multe reprize a mai fost si transformistul Proteus, dar si foarte numerosi au fost deasemenea dusmanii intrati in imaginatia colectiva chiar si printr-o singura aventura: printre acestia amintim pe frumoasa Satania, vrajitoarea Mitla, si pe Lucero, El Muerto si pe "martianul" din Valea Lunii.

 

  

Tex 

REDACTOR
Gianluigi Bonelli
in 1948

CREATOR GRAFIC
Aurelio Galleppini
Galep

INGRIJITORUL EDITIEI
Decio Canzio

COPERTA
Aurelio Galleppini
de la nr. 1 a la nr. 400
Claudio Villa
de la nr. 401

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1948-98
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §