ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseTexDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Tex
av Marco Gremignai
oversatt av Terje Sæther

Hvem skapte ham? Det første eventyret med Tex kom ut 30 september 1948, i den mytiske "strip" størelsen. Forfatterne var Giovanni Luigi Bonelli som hadde teksten og Aurelio Galleppini (Galep) som laget tegningene, et par som stort sett jobbet alene i mange år. Nå er det Claudio Nizzi som hovedsaklig står for produksjonen av Tex Willer. Foruten tegnerne som jobber med serien etter at Galep (død 1994) sluttet, må vi nevne Giovanni Ticci og Guglielmo Letteri og covertegneren fra 1994 Claudio Villa.

Hvem er han? Den "første" Tex er mot sin vilje en lovløs med er stor æresfølelse, som kun dreper i selvforsvar. Nesten med en gang blir han ranger. Takket være hans indianske bryllup med den vakre Lilyth blir han Navahoenes høvding og forsvarer av indianernes rettigheter og han får navnet Nattens ørn. Hard lojal og superkjapp med revolveren, bryr han seg lite om "reglene" i bekjempelsen av vestens kriminalitet. Når det behøvs en person med disse karaktertrekkene blir Tex ofte tillkalt for å bekjempe "outlaws" og andre kjeltringer.

Hvem er hans venner? Hans beste venn og partner, som er med i de fleste bøkene etter at Tex ble med i Rangerne, er den "gammle" Kit Carson. En stor rolle i serien har også Tex sønn Kit Willer og Navahoen Tiger Jack. Der er umulig å huske alle de andre vennene hans, som vi har møtt i tusenvis av eventyr fra Texas tracks til San Franciscos Chinatown, fra Canadas snøkledde fjell til Maya templene i Mexico. Hans nærmeste "nåværende venner er:den mystiske El Morisco, de Mexicanske Montales, den sterke Store Jean, den irske Pat Mac Ryan, rødjakken Jim Brandon politimannen Tom Devlin, indianeren Cochise og magikeren Røde Sky.

Hvem er hans fiender? De farligste av dem er helt klart Mefisto og hans sønn Yama begge store utøvere av svart magi, og det har vert utallige sammenstøt med dem opp igjennom tiden. En annen person det har vært mye trøbbel med er maskerings eksperten Proteus. Men det har også vært motstandere som har satt sitt preg på leserne etter bare å ha vert med i en episode sånn som den vakre Satania, heksa Mitla, og Lucero, El Muerto, og "Martian" fra Moons Valley.

bilder av Tex ute I verden

 
  

Tex 

PRODUSENT
Gianluigi Bonelli
1948

DESIGN
Aurelio Galleppini
Galep

EDITOR
Decio Canzio

FRAMSIDERS
Aurelio Galleppini
fra n.1 til n.400
Claudio Villa
fra n.401

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1948-98
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §