ubcfumetti.com
Indice del SitoNovitÓ !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseTexDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Tex
door Marco Gremignai
vertaling door Erik van Helvoort

Wie heeft hem bedacht? Het eerste avontuur van Tex Willer verscheen op 30 september 1948 in de Italiaanse krantenkiosken, de boekjes hadden een formaat dat nu legendarisch is. De creatieve personen achter de strip waren Giovanni Luigi Bonelli voor wat betreft de teksten en Aurelio Galleppini (Galep) voor wat betreft de tekeningen; een koppel dat gedurende vele jaren blijft samenwerken. De belangrijkste schrijver van Tex Willer is op dit moment Claudio Nizzi (ook bekend van de detective Nick Raider). Tekenaars die Galep hielpen (en later opvolgden na zijn dood in 1994), zijn onder meer Giovanni Ticci en Guglielmo Letteri, alsmede Claudio Villa die vanaf 1994 de covers van de boekjes tekent.

Wie is hij? De Tex Willer in de allereerste avonturen is een outlaw tegen wil en dank, maar wel met een erecode: hij doodt alleen uit zelfverdediging. Al vrij snel wordt Tex een ranger. Dankzij zijn huwelijk met de mooie Lilyth wordt hij (onder de naam Adelaar van de Nacht) opperhoofd der Navaho's en voorvechter van de Indiaanse rechten. Hard, loyaal, scherpschutter, Tex is supersnel met zijn pistool of geweer en schiet dan ook regelmatig de "bad guys" neer. Door zijn reputatie wordt Tex om hulp gevraagd in het hele Wilde Westen.

Wie zijn z'n vrienden? Zijn beste vriend in vrijwel alle avonturen is de oude Kit Carson. Ook de zoon van Tex, Kit Willer speelt in veel avonturen een belangrijke rol, evenals de Navaho Tijger Jack. Het is ondoenlijk om alle andere vrienden van Tex hier te vermelden, Tex maakt overal vrienden: van de prairies van Texas tot San Francisco's Chinatown en van de Canadese sneeuw tot de Maya temples in Mexico´┐Ż Enkele vrienden verschijnen echter regelmatig in de avonturen van Tex: de mysterieuze El Morisco, de Mexicaan Montales, de sterke Gros Jean, de Ier Pat Mac Ryan, de roodjas Jim Brandon, de agent Tom Devlin, de indiaan Cochise en de tovenaar Rode Wolk.

Wie zijn z'n vijanden? De meest gevaarlijke tegenstanders zijn zonder enige twijfel Mefisto en diens zoon Yama, beide zwarte magi´┐Żrs die in veel avonturen hun opwachting maken. Een andere schurk die regelmatig het pad van Tex kruist is Proteus, meester der vermommingen. Verder is het aantal slechteriken te veel om op te noemen: de mooie Satania, de heks Mitla, maar ook Lucero, El Muerto en zelfs het marsmannetje in Moon's Valley.

Meer info over de Nederlandse uitgaven van Tex Willer (1971 - 1981) vindt u op www.texwiller.myweb.nl.

tekeningen van Tex wereldwijd

 
  

Tex 

AUTEUR
Gianluigi Bonelli
1948

TEKENINGEN
Aurelio Galleppini
Galep

TEKSTBEWERKING
Decio Canzio

COVERS
Aurelio Galleppini
van nr. 1 t/m nr. 400
Claudio Villa
vanaf nr. 401

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1948-98
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §