ubcfumetti.com
Indice del SitoNovitŕ !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseTexDescrizione

Tex FAQ
55 pitanja, 55 odgovora

INTERNATIONAL
Welcome Page

Tex
prema Marco Gremignai
preveo Dejan Petek

Please select "Centroeuropeo (Windows-1250)" in the Multilanguage support window to display all correct Croatian characters.

Tko ga je stvorio? Prva avantura Tex Willera pojavila se na kooscima 30. rujna 1948. u mitskom "strip" formatu. Njegovi autori su Giovanni Luigi Bonelli za tekst i Aurelio Galleppini (Galep) za crtež, par koji je prakticki radio sam dugi niz godina. Sadašnji Texov autor tekstova je Claudio Nizzi (takoder radi i detektivske price Nick Raider), medu crtacima koji su nekad radili uz bok, a potom zamijenili Galepa, koji je umro 1994., potrebno je spomenuti Giovannia Ticci i Guglielma Letteri, te Claudia Villa koji crta naslovnice od 1994.

Tko je on? "Prvi" Tex je odmetnik protiv svoje volje, s motoom: ubijam jedino u samoobrani. No, gotovo istovremeno Tex postaje rendžer. Zahvaljujuci braku s prelijepom indijankom Lilyth, postaje (s imenom Nocni Orao) poglavica Navajosa i hrabri branitelj indijanskih zakona. Oštar, odan, nepogrešiv s revolverom, Tex je vrlo brz, on ne brine za pravila u borbi protiv loših! Zbog njegovog karaktera, svi ga zovu za pomoc tamo gdje je potreban netko bez straha i bez "vezanih ruku".

Tko su njegovi prijatelji? Suputnik u gotivo svim avanturama, nakon što Tex postaje rendžer, je stari Kit Carson. Fundamentalnu ulogu ima Texov sin, Kit Willer i Navajo indijanac Tiger Jack. Nemoguce je sjetiti se svih Texovih prijatelja, iz tisucu avantura, od granice Texasa do Chinatowna u San Franciscu, od sniježnih uzvisina Kanade do gradova Maya u Meksiku… Poznatiji su: tajanstveni El Morisco, Meksikanac Montales, jaki Gros Jean, Irac Pat Mac Ryan, Jim Brandon sa svojim crvenim kaputom, policajac Tom Devlin, indijanac Cochise, vrac Crveni Oblak (Red Cloud).

Tko su mu neprijatelji? Najopasniji su svakako Mefisto i njegov sin Yama, obojica privrženi crnoj magiji i protagonisti mnogih epizoda. Više nego jedamput pobijedeni - umjetnik u prerušavanju, Proteus. Mnogi su neprijatelji ušli u misli citaoca samo s jednom avanturom kao: lijepa Satania, vještica Mitla, Lucero, El Muerto i "Martian" iz Mjeseceve doline (Moon's Valley).

Slike Texa u svijetu

Tex FAQ
55 pitanja, 55 odgovora

 
  

Tex 

STVARATELJ
Gianluigi Bonelli
1948

CRTAC
Aurelio Galleppini
Galep

UREDNIK
Decio Canzio

NASLOVNICE
Aurelio Galleppini
od br.1 do br.400
Claudio Villa
od br.401

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1948-98
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §