ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseTexDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Tex
af Marco Gremignai
oversat af Bjarne Kristensen

Hvem skabte ham? Tex Willer's første eventyr dukkede op i kioskerne den 30. september 1948, i det sagnomspundne "strip" format. Mændene bag var tekstforfatteren Giovanni Luigi Bonelli (1908-2001) og tegneren Aurelio Galleppini (Galep, 1917-1994), et makkerpar der på egen hånd skulle komme til at stå for serien i årevis. I dag er seriens mest fremtrædende forfatter Claudio Nizzi (som også er manden bag krimiserien Nick Raider), mens tegnerne, der gennem tiden var kommet til som Galep's assistenter, tog over da han døde i 1994. Af disse skal nævnes Giovanni Ticci, Guglielmo Letteri og ikke mindst Claudio Villa, som har tegnet seriens forsider siden 1994.

Hvem er han? Den "første" Tex er lovløs ...dog ikke med sin gode vilje. Han er en mand af ære, der kun dræber i selvforsvar. Næsten med det samme slår Tex ind på dydens smalle sti og bliver ranger. Takket være hans bryllup med den smukke indianer Lilyth, bliver han (under navnet Nattens Ørn) høvding for Navaho'erne og indædt forkæmper for indianernes rettigheder. Hård, reel og ufejlbarlig med revolveren er han flintrende ligeglad med "reglerne" i bekæmpelsen af vestens kriminalitet: "Skurkene" får en ordentlig omgang klø, hvorefter de bryder sammen og tilstår! Netop på grund af disse karaktértræk bliver Tex ofte tilkaldt, når der er brug for hjælp fra en mand uden frygt og "bundne hænder".

Hvem er hans venner? Tex' makker gennem de fleste af historierne fra tiden efter han blev ranger, er gamle Kit Carson. En stor rolle i serien spiller også Tex' søn Kit Willer og navahoindianeren Tiger Jack. Det er umuligt at opremse alle de andre venner Tex har mødt i sine tusindvis af eventyr rundt om i det vilde vesten -fra det støvede Texas til San Francisco's Chinatown, fra de sneklædte bjerge i Canada til Maya templerne i Mexico... Blandt de, der dukker op igen og igen, er den mystiske El Morisco, mexicaneren Montales, kraftkarlen Store Jean, irlænderen Pat Mac Ryan, rødfrakken Jim Brandon, politimanden Tom Devlin, indianeren Cochise og medicinmanden Røde Sky.

Hvem er hans fjender? Tex' farligste fjender er uden tvivl Mefisto og hans søn Yama, som begge er udøvere af sort magi. De to har gjort helvede hedt for vore helte i utallige historier. En anden person, der har voldt store problemer for Tex, er Proteus, der er er sand mester udi forklædningens kunst. Men også mange af de fjender, der kun har optrådt i en enkelt episode, har efterladt et uudsletteligt indtryk hos læserne. Vi nævner i flæng: den smukke Satania, heksen Mitla, Lucero, El Muerto og "Martian" fra Moons Valley.

billeder af Tex fra hele verden


 
  

Tex 

SKABER
Gianluigi Bonelli
i 1948

TEGNER
Aurelio Galleppini
Galep

REDAKTØR
Decio Canzio

FORSIDER
Aurelio Galleppini
fra nr. 1 til nr. 400
Claudio Villa
fra nr. 401

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1948-98
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §