ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseXIIIDescrizione
DESCRIPCIO DEL PERSONATGE


Italiano IT
English ENUS
Français FR
Español ES
Català CA
Srpski SR

INTERNATIONAL
Welcome Page

XIII
por Paolo Ottolina
traduït per Ramon Aznar

Naixement del personatge. Els dos belgues Jean Van Hamme i William Vance es troben per primera vegada el 1976. Escenarista reconegut, però encara no en primer pla, Van Hamme valora molt el treball de Vance, conegut pel públic per Bob Morane i Bruno Brazil. El seu traç realista, la seva habilitat al dibuixar dones sensuals i homes virils, perfectes per a la BD d'aventures, són ideals per a la sèrie que Van Hamme té en ment. El projecte naixerà vuit anys més tard el 1984. El debut de "XIII" es produeix a la revista Spirou; el punt de partida, el d'un home amnèsic trobat en una platja, el treu Van Hamme d'una novel·la de Robert Ludlum de 1980, "La memoire dans la peau" ("The bourne identity"). Però Van Hamme, després, hi posa de la seva part tota la resta. Les intrigues del desmemoriat amb el XIII tatuat es publiquen en àlbums de Dargaud a partir del mateix any. Amb el vuitè volum, "Tretze contra un", les vendes arriben a una quota de 140 mil exemplars i l'editor comprèn que la sèrie pot convertir-se en un best seller. Comença a donar-la suport i la resposta del públic no es fa esperar. XIII ha venut ja en el seu conjunt 6,5 milions d'àlbums; un dels pocs personatges "nous" de la BD capaç de figurar a la llista dels llibres més llegits a França. L'any 2002, s'ha publicat l'últim (fins ara) volum: "Lachez les chiens!" ("Deixeu anar els gossos!").

Qui és? XIII és una saga fanta-política amanida amb molta acció. L'eix de la narració és el protagonista, un home sense memòria i amb massa identitats: Jason Mullway, Jason Mac Lane, Jason Fly, Seamus O'Neil, Kelly Brian, Alan Smith, Jake Shelton, Steve Rowland, Ross Tanner, Jed Olsen, John Fleming, Hugh Mitchell, Karl Meredith, Reginald Wesson i "El Cascador". Una lletania de noms i cognoms ventilats per Van Hamme en el curs dels 15 àlbums, veritable emblema d'una sèrie que fa dels cops d'efecte i dels "cliffhanger" el seu credo. No hi ha àlbum que conclogui sense deixar alguna corda solta, i tot just comença a estirar-la a l'àlbum següent, el garbull torna a embullar-se immediatament. La sèrie s'ha dividit fins la data en quatre sagues. Del primer al cinquè àlbum, XIII va a la caça de la seva identitat i del seu passat, i al mateix temps ha d'afrontar la "conspiració dels XX" que apunta cap a un cop d'estat als Estats Units. Del sisè al vuitè volum, XIII torna a indagar en el seu passat, en el del seu pare i en la seva relació amb Kim, filla del general Carrington i esposa de Steve Rowlands, una de les identitats de XIII. Del novè a l'onzè, l'escena es trasllada dels Estats Units a Costa Verd, un petit estat d'Amèrica Central on XIII ha dirigit per un temps la revolució amb el pseudònim de "El Cascador". Des del volum 12, un nou gir; XIII és perseguit per un nou i molt poderós enemic, Frank Giordino, cap de la NSA (National Security Agency), segons qui l'home que creia cridar-se Jason Mac Lane no és un altre que Seamus O'Neil, un terrorista de l'Ira. El volum tretzè, "XIII l'enquete", és una espècie de llibre il·lustrat en el qual dos periodistes recorren la història dels 12 primers àlbums i afegeixen detalls inèdits a la història i els seus personatges.

Qui són els seus amics? Molts i de confiança. A partir del general Ben Carrington, que l'adopta; a XIII com si anés un fill. El seu ajudant, la bella dona de color d'extraordinaris recursos (és pilot i òptim soldat) coneguda solament com Major Jones (Van Hamme no ha revelat mai el seu nom), que en més d'una ocasió ajuda a XIII a sortir d'un mal pas i de seguida s'enamora d'ell. El coronel Amos, personatge dels serveis secrets encarregat de trobar als responsables de l'homicidi del president Sheridan. Sean Mullway, pare de XIII, refugiat en Centre - Americà. Armand De Préseau, un excèntric noble, propietari d'una plantació en l'Estat de San Miguel i amic de Sean Mullway. Betty Barnowski, ex militar de carrera, que en el curs de la saga en Costa Verd s'enamora d'Armand De Préseau i es va a viure amb ell.

Qui són els seus enemics? Durant la sèrie, gairebé sembla que Van Hamme estableixi una competició entre les distintes identitats que atribueix a XIII i la torba d'enemics que li donen caça. D'ells, el més implacable és de bon tros la "Mangosta", un assassí astut i implacable. Qui ho mana resideix en la Casa Blanca: Wally Sheridan, nombre un del complot per a instaurar una dictadura en els USA i germà de William, el president assassinat en el "Dia del Sol negre". Una vegada fora que els dos han sortit d'escena (en el n. 12), el seu lloc està al costat de Frank Giordino, cap de la NSA, i Irina Svetlanova, assassina que ha fundat Executor (una espècie de Societat Anònima de l'assassinat per encàrrec), a la recerca de venjança contra XIII que l'ha desfigurat.


 

  

CREADOR
Jean Van Hamme
en 1984

CREADOR GRAFIC
William Vance
colors: Petra

COBERTAS
William Vance

COPYRIGHT
Dargaud
Copyright (c) 1984-2002
all rights reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §