ubcfumetti.com
Indice del SitoNovitÓ !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseStoria del WestDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Price s Divljeg zapada
Napisao: Vincenzo Oliva
Preveo: Vedran Jelenic

Tko je tvorac ? Price s Divljeg zapada je djelo koje ne samo da izdvaja Gino D'Antonio-a od ostalih majstora talijanskog stripa vec ga i postavlja u povijest. Strip je stvoren u srpnju 1967. godine i cinio je glavninu serije Collana Rodeo (za vise informacija o seriji pogledajete clanak Tutto di carta (za sada samo na talijanskom)). D'Antonio je autor svih 73 epizoda (kasnije su prve tri prosirene u 5 prica, tako da danas serija sveukupno sadrzi 75 epizoda), dok su za graficki dio bili zaduzeni mnogi poznati crtaci. Dijelo Price s Divljeg zapada spoj je tradicionalnog westerna poput Texa te Protagonista Rino Albertarelli-a i Ken Parkera.

Tko su protagonisti ? Serija obiluje velikom lepezom likova koji s vremena na vrijeme izmjenjuju glavne uloge. Medjutim, glavna uloga ove opsezne sage pripada grupi MacDonald/Adams, u vremenu od 1804. god. kada pocinje istrazivacka misija Lewis-a i Clark-a, do 1890, tzv. Wounded Knee godine i velike trke za pohod Oklahome, koja je znacila kraj "western" ere. Clanovi te vrlo posebne obitelji su: Brett MacDonald prvi, emigrirao iz Europe 1804. god.; Pat MacDonald, njegov sin i glavni starijesina porodicnog klana i cijele sage; Patovi sinovi, Ben i Brett; Bill Adams, dijete njegove zene Pat iz prijasnje veze, koji mu je postao vise od sina. Zenski dio obitelji cine: Sicaweja, indijanka iz plemena Shoshona, zena Breta seniora, ciji lik je inspiriran povijesnim likom Sacagawea; Brenda Adams, Billova majka i Patova zena; Belinda Hall nekad Billova suparnica, kasnije nerazdvojna suputnica; Lily, Benova prva, tragicna ljubav; Ursula, koja se pojavljuje u posljednjim epizodama i koja takodjer postaje Benova suputnica. Od mnostva povijesnih likova koji se pojavljuju na stranicama ove serije jedan se svakako uzdize do nivoa uloge koju ima obitelj MacDonald/Adams, to je Wild Bill Hickock (Divlji Bill Hickock).

Tko su njegovi prijatelji ? Gotovo ih je nemoguce sve nabrojati. Od povijesnih likova treba spomenuti neke poput: Manuel Lisa, Jim Bridger, Kit Carson, Buffalo Bill, Calamity Jane, Wes Hardin, Billy the Kid, Wyatt Earp i drustvo, Pinkerton. Drugi koji zavrjedjuju biti spomenuti su poznati likovi indijanskog svijeta: Tecumseh, Toro Seduto (Bik koji sjedi), Capitan Jack, Cochise, Cavallo Pazzo (Ludi konj), Geronimo, Woquini (Rimski nos), Satanta, Victorio, Quanah Parker, Capo Giuseppe. Sljedeci likovi plod su autorove maste ali daju odredjen "zacin" seriji: Abele, bivsa robinja; Mac, musicavi Skot. Sve u svemu, mnostvo raznolikih likova ostavilo je neki trag, a neki su to uspijeli samo jednom pojavom: Mulligan moreplovac, Caballero, Fiore d'Ortica (Koprivin Cvijet), Jud... i mnogi drugi. Ostaje otvoreno pitanje dali medju prijatelje svrstati i likove poput Custer-a ili Tom Horn-a.

Tko su njegovi neprijatelji ? Bas kao i prijatelji, neprijatelje predstavlja sarolika grupa likova: od rijecnih pirata i Comanchera, ratnih terorista poput Quantrill-a i pljackasa kao sto je Jesse James, do neprijateljskih plemena (kao sto je slucaj sa Nootka-om) itd...

 

  
TVORCI
Gino D'Antonio i Renzo Calegari
1967

DIZAJN
Gino D'Antonio i Renzo Calegari

UREDNIK
Gino D'Antonio

NASLOVNICE
Gino D'Antonio
od br.1

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1967-80
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §