ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseStoria del WestDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Storia del West
per Vincenzo Oliva
traduït per Ramon Aznar

Naixement de la sèrie. La Storia del West (Història de l'Oest) és l'obra que consagra a Gino D'Antonio entre els principals mestres de la historieta italiana i el situa a la història d'aquest mitjà de comunicació. La sèrie va començar el juny de 1967 i va ésser l'eix principal de la Col·lecció Rodeo (pel que fa a les notes històriques sobre la sèrie, vegeu l'article Tutto di carta - en italià). D'Antonio va escriure els guions dels 73 episodis originals (més tard els tres primers es van ampliar a cinc i ara la sèrie consta de 75), al mateix temps va comptar amb la col·laboració de dibuixants de renom a la part gràfica. Frontissa entre l'oest clàssic de Tex i les visions profundament innovadores que oferiran I Protagonisti de Rino Albertarelli i Ken Parker, és una celebració crítica però sempre intensament partícip del mite de l'oest americà.

Qui són els protagonistes? La sèrie es caracteritza per una pluralitat de personatges que ,de quan en quan - i d'una forma reincident -, s'alternen i es barregen en el paper de protagonistes. El grup central d'aquesta llarga saga és sempre el dels MacDonald / Adams, la seva història familiar és narrada en paral·lel a la de l'epopeia de l'oest, des de 1804, quan comença l'expedició exploradora de Lewis i Clark, a 1890, any de Wounded Knee i de la gran carrera cap a les terres de Oklahoma, amb la que tradicionalment es clou l'època de l'oest. Vet ací els membres d'aquesta família tan especial: Brett MacDonald, el pioner emigrat d'Europa en 1804; Pat MacDonald, el seu fill i veritable patriarca del clan, present en el decurs de tota la saga; els fills de Pat: Ben i Brett; Bill Adams, fill del primer matrimoni de la muller de Pat i més que un fill per aquest darrer. Al seu costat estan les dones de la família: Sicaweja la dona soshone d'en Brett sènior, el paper de la qual està lliurement inspirat en el personatge històric de Sacagawea; Brenda Adams, mare de Bill i muller de Pat; Belinda Hall, primerament adversària i després amiga inseparable de Bill; Lily, el primer - tràgic - amor d'en Ben; Úrsula, la qual apareixent només en els dos episodis finals, serà la companya de Ben. D'entre els molt nombrosos personatges històrics que omplen les pàgines de la sèrie, almenys un adquireix la categoria de protagonista principal al mateix nivell que els MacDonald / Adams: Wild Bill Hickok.

Qui són els seus amics? Innombrables. D'entre tants personatges històrics és oportú anomenar - entre d'altres - Manuel Lisa, Jim Bridger, Kit Carson, Buffalo Bill, Calamity Jane, Wes Hardin, Billy the Kid (Billy el Nen), Pinkerton, Wyatt Earp i companyia. Una menció especial mereixen les grans figures històriques del poble indi, amb freqüència protagonistes de commovedors episodis: Tecumseh, Sitting Bull, Capità Jack, Cochise, Crazy Horse, Gerónimo, Woquini (Nas Romana), Satanta, Victorio, Quanah Parker, Cap Josep. Les seves històries es barregen amb les dels personatges inventats pel autor i que han contribuït en el particular sabor de la sèrie: Abel, abans esclau; Mac, l'irascible escocès. Després els segueix una nombrosa galeria de personatges que han deixat la seva empremta personal, de vegades amb una sola aparició: Mulligan el mariner, Caballero, Flor d'Ortiga, Jud… i amb ells tots els altres, que són tants i tants. Més problemàtic és classificar com amics a personatges com Custer o Tom Horn.

Qui són els enemics? Tal i com succeeix amb els amics, el seu nombre és elevat i són tots aquells que ja esperem en una saga de l'oest: des dels pirates de riu als comanxers; terroristes de guerra com en Quantrill, bandits com en Jesse James; des de les tribus especialment hostils (com pot ser el cas dels Nootka) als traficants sense escrúpols...

 

  
CREADORS
Gino D'Antonio i Renzo Calegari
in 1967

CREADORS GRAFICS
Gino D'Antonio i Renzo Calegari

A CARREC DE
Gino D'Antonio

COBERTAS
Gino D'Antonio
del n.1

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1967-80
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §