ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseNick RaiderDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Nick Raider
napisao Paolo Ottolina
preveo Vedran Jelenic

Tko ga je stvorio? Prvi detektivski strip u Bonellijevoj produkciji pojavljuje se u Italiji u lipnju 1988, inicijativom pisca Claudia Nizzi-a koji je vec godinama radio na Texu. Kao model Nizzi je izabrao Ed McBain-nove novele o 87° okrugu u kojima metropolitanski policajci istrazuju koristeci postojece postupke i metode te su podlozni odredjenim pravilima koja ogranicavaju njihovo djelovanje.

Tko je on? Kod Nick Raider-a primijetni su tragovi utjecaja koje Nizzijev Tex Willer obavlja kao ranger, Nick je heroj, hrabar, neumoran, vjest i dovoljno sretan. Nema toliko opasnog zlocinca koji bi mu uspio pobjeci, nema toliko zamrsenog slucaja koji on ne bi uspio rjesiti. Sa licem mladog Roberta Mitchum-a, s neprobojnim prslukom na prsima i pistoljem za pojasom, Nick Raider je detektiv odjela za ubojstva na Manhattanu.

Tko su njegovi prijatelji? Njegov tamnoputi partner Marvin Brown, vrlo slican Eddie Murphy-u, sa sirokim osmijehom i uvijek spreman da uzvrati udarac. Zatim, tu je i Jimmy Garnet, plah, nespretan, uredski detektiv kojem je glavno oruzje kompjuter, ali u posebnim situacijama dobro se snalazi i sa sakama i pistoljem. Slijedeci je vremesan ali iskusni kapetan Art Rayan koordinator grupe. Nick cesto koristi usluge patuljka Alfi-a, lukavog dousnika, vrlo postenog, koji cesto odbija uzeti novac od Nicka ako misli da ga nije zasluzio. Takodjer, tu je i Nickova zarucnica, zgodna i hrabra novinarka Violet McGraw.

Tko su njegovi neprijatelji? Neprijatelj Nick Raidera zapravo je cijelo podzemlje New Yorka sa kojim on, iz mjeseca u mjesec vodi bitke. Neki likovi koje mozemo susresti u vise epizoda su: glomazna sefica Louise Clementi koja nikada ne napusta njezin golf klub i "Black Cross", kriminalisticka organizacija koja pruza podrsku bjeguncima.

 

  

Nick Raider 

KREATOR
Claudio Nizzi
in 1988

UREDNIK
Renato Queirolo

NASLOVNICE
Giampiero Casertano
od br.1 do br.43
Bruno Ramella
od br.44 do br.99
Corrado Mastantuono
od br.100

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1988-98
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §