ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseNapoleoneDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Napoleone
napisao Francesco Manetti
preveo Vedran Jelenic

Tko ga je stvorio? Carlo Ambrosini, jedan od najpostovanijih crtaca Ken Parker-a i Dylan Dog-a, predstavio je novi strip Napoleone u rujnu 1997. Ambrosini je crtacku zrelost dokazao vec 1984, ilustriravsi dvije price autora Nice Macchia u casopisu "Orient Express". Nedavno, Ambrosini je napisao "Margherite", kratku pricu koja je objavljena u drugom Dylan Dog gigant albumu; osim toga, on je napisao i tekst za Dylan Dog 97, "Dietro il sipario" ( u HR, DYD 19 "Iza zavjese" ) i Dylan Dog 108, "Il guardiano della memoria" ( u HR, DYD 30 "Cuvar uspomena" ). Te tri price nagovjescuju teme i posebnu atmosferu koje ce postati tipicnim karakteristikama Napoleonea.

Napoleone, koji je primarno planiran kao serija od 8 svezaka, dvomjesecnik, trenutno osvaja citatelje - prvi broj je brzo rasprodan, tako da je SBE odmah pripremio novi tisak. To sto je trebalo biti samo mini serija od sijecnja 1999, postaje stalni dvomjesecnik. Ambrosini se okruzuje novim suradnicima, to su: Diego Cajelli, kome je to prvo iskustvo kao scenaristu (njegov prvi rad je epizoda "Piccoli banditi", NP 10), i ugledni crtaci, Paolo Bacilieri (vidi "La lucertola e il serpente", NP 9) te uskoro Marco Nizzoli. Medju mnogim durgim suradnicima istice se Pasquale Del Vecchio, koji suradjuje sa Ambrosinijem jos od prve epizode.

Tko je on? Napoleone, cije fizicke karakteristike imitiraju one Marlona Branda (u njegovim mladjim danima, naravno) miran je i blago povucen vlasnik hotela Astird, malog pansiona u ulici Baudelaire u Zenevi. Njegova dva jedina hobija su entomologija (nauka o kukcima) i kriminologija. Unatoc njegovoj povucenosti, Napoleone je vrlo cesto sudionik prica sa kriminalnim radnjama, sto je uglavnom posljedica prijateljstva sa sefom policije Dumasom. No, price koje nalazimo u ovoj seriji nisu standardne detektivske price sa kojima se inace susrecemo. U vecini slucajeva, Napoleone uspjeva naci konacno rjesenje njegovih "istraga" samo zahvaljujuci tragovima i intervencijama iz tzv. "vise dimenzije".

Do sada, sa Napoleonovom prosloscu susrecemo se u devetom broju. U toj epizodi vracamo se u proslost i otkrivamo razloge zasto Napoleone, koji je mnogo godina radio kao policajac u talijanskom veleposlanstvu u Addis Abebi, napusta Afriku i vraca se u svijet "bijelih lica".

Tko su njegovi prijatelji? Osim vec spomenutog sefa policije Dumasa, Napoleone nije okruzen vecim brojem prijatelja. Ali, konstantno je okruzen sa troje cudnih bica, u neku ruku andjela cuvara koje jedino on moze vidjeti, to su: Lucrezia, Caliendo i Scintillone. Napoleone je u neobaveznoj vezi sa Allegrom, lijepom mladom djevojkom koja kao i on ima pristup "visoj dimenziji" kroz njezinog vlastitog vilenjaka, Robespierra; Napoleone je prvi put susrece u cetvrtoj epizodi ("Storia di Allegra") te ponovo u osmoj ("Il Signore delle Ombre"). Kad su zene u pitanju, Napoleone nije kao Dylan Dog, neumorni osvajac zenskih srca, vec se casno povlaci. Na kraju tu je Rose, domacica u Astrid hotelu, zatim Boulet, asistent sefa Dumasa, koji se pojavljuje gotovo u svim epizodama serije, bas kao Dumas i tri vilenjaka.

Tko su njegovi neprijatelji? Napoleoneovi neprijatelji su uglavnom kriminalci sa kojima se srece iz price u pricu. Medju nima se istice Cardinal, sa kojim se srecemo vec u prvom broju serije: Napoleone se vec sureo sa njime i za vrijeme boravka u Africi (vidi broj 9). Iako je Cardinal poginuo na kraju price u broju 8, tesko bi se iznenadili kada bi se ponovo vratio medju zive...

 

  
TVORAC
Carlo Ambrosini
1997

DIZAJN
Carlo Ambrosini

UREDNIK
Carlo Ambrosini

NASLOVNICE
Carlo Ambrosini
od br.1

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1997-99
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §