ubcfumetti.com
Indice del SitoNovitÓ !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseMartin MystŔreDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Martin Mystere
napisao Paolo Ottolina
preveo Vedran Jelenic

Tko ga je stvorio? Alfredo Castelli, koji je vec pisao scenarije za Zagora i Mister Noa, stvorio je 1982 areheologa i strip s imenom Martin Mystere. To je bio pokusaj da se napusti klasicna avantura i stvori novi strip na kulturnim osnovama. Svaka epizoda bogata je vijestima i povijesnim, zemljopisnim, antropoloskim, socioloskim podacima. Kultura je usla u Bonellijev strip u njezinom najsirem smislu. Zbog svojih karakteristika serija je brzo dobila svoju publiku.

Tko je on? Martin Mystere je diplomirao antropologiju, te takodjer specijalizirao brojne druge znanosti (arheologiju, povijest umjetnosti, kibernetiku), svoje sugovornike voli iznenaditi "sveznanjem". No, on nije sitnicav i drzak znanstvenik: obiluje humorom i samo-ironijom, voli se saliti na vlastiti racun. Jedno vrijeme zivio je u samostanu na Tibetu, gdje je otkrio mnoge tajne i gdje je zasluzio misticno "trece oko". Njegova proucavanja i potrage cesto se krizaju sa onim sto znanost obicno ismijava.

Tko su njegovi prijatelji? Martinov asistent Java, star je milion godina, u biti pravi covjek Neandertala, koji je sa Martinom u Ameriku dosao iz "Grada sjenki", skrivenog u dolini Himalaje. Prolazeci zajedno kroz razne avanture Martin je zadobio Javinu naklonost; pracovjek koji je tek stigao u modernu civilizaciju naucio je kako se prilagoditi bez pretjeranih problema. Java je nijem i sluzi se jezikom gesta kojim se koriste gluhonijemi; inteligentan i ostrouman, posjeduje izvanrednu fizicku snagu i zvjersku intuiciju koja je u mnogo navrata pomogla Martinu u bezizlaznim situacijama. Treba spomenuti i Martinovu zarucnicu, zanosnu plavusu Dianu Lombard: nearazdvojna i osjecajna, Diana cesto djeli avanture sa Matrinom i nestrpljivo iscekuje dan kada ce Martinu na prst staviti vjencani prsten.

Tko su njegovi neprijatelji? Martinov protivnik je njegov bivsi prijatej i kolega Sergej Orloff. U ocima svih, Orloff je cijenjen i postovan biznismen, ali Martin dobro poznaje njegovu okrutnost i skrtost. No, najopasniji Martinov neprijatelj zapravo nema pravo lice vec je to tajna, mocna i gotovo neunistiva organizacija "Ljudi u crnom", u neku ruku sekta koja vec stoljecima zeli odrzati covjecanstvo nesvjesno o suprotnome od onoga sto se smatra "zdravim razumom" i zadrzati postojeca uvjerenja. Tako, na primjer, uklanjaju sve dokaze o postojanju izvanzemaljaca ili o nestalim civilizacijama poput Atlantide i Mu.

 

  

Martin MystŔre 

TVORAC
Alfredo Castelli
1982

DIZAJN
Giancarlo Alessandrini

UREDNICI
Alfredo Castelli,
Carlo Recagno


NASLOVNICE
Giancarlo Alessandrini
od br.1

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1982-98
all right reserved worldwide


SLUZBENA STRANICA
MMM on WWW
od 1996

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §