ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseStorico e VarieDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Judas
napisao Marco Migliori
preveo Vedran Jelenic

Tko ga je stvorio ? 1979 Ennio Missaglia (1930-1993) stvorio je Judasa, zajedno sa bratom Vladimirom i Ivom Pavoneom. U biti, bas kao i svaki drugi rad za Bonellija objavljen u to vrijeme serija je bila western zanra. To je bio western koji je u razmatranje uzeo odredjene teme koje su bile trazene ( heroj vise nije bio "dobar" ), predstavljajuci svojstven karakter. Na zalost, serija je patila od mnogih problema, crtez se cinio nesiguran te katkada pozurivan od strane crtackog dvojca. Krajobraz je cesto izgledao razrjedjen, tek da se ispuni 96 stranica stripa. Dijalozi su se cesto cinili otrcani i nerealisticni, posebice na pocetku, gdje je izrazeno pretjerivanje obiljezeno drskim ponasanjem glavnog lika i nemilosrdnoscu njegovih neprijatelja. Nakon neuspjeha serije, zajedno sa serijom o Gilu, autori su se povukli.

Tko je on ? Iza Judasa krije se nedrustven ali pouzdan lik revolverasa, u biti, utucena covjeka. Judas radi za Pinkertona, omrazen od svih kolega zbog svoje netolerantnosti prema njima i sklonosti da se sluzi oruzjem. Njegova mrznja prema odmetnicima zapravo je ludilo koje uzrokuje da ih privodi bilo zive ili mrtve. Nadimak, Judas, dan mu je kada je izdao kolege lopove koji su uzrokovali smrt njegove voljene Vivian. Ogorcenost i kajanje tema su vecine prvih epizoda serijala u kojima njegova proslost nije bila objasnjena sve do flashback sekvence Allana Pinkertona u br. 6.

Tko su njegovi neprijatelji ? U osnovi bez prijatelja, ako u obzir ne uzimamo divljenje od strane Allana Pinkertona, Scott ima samo neprijatelje. Nisu razbojnici jedini koji ga mrze i proganjaju vec citavo drustvo koje ga okruzuje. Znan medju odmetnicima koji ga iz prezira nazivaju Judas, Alan Scott se cesto zatice u sukobima sa osobama koje goni. Na primjer, na jedan od takvih slucajeva nailazimo u br. 7, gdje Judas progoni indijanskog lovca na ucjene koji trazi odmazdu. Za razliku od Texa, Judas ostaje na strani prava bez da trazi druga rjesenja i neodgodivo na kraju ostaje ogorcenost prema nepravednom.

 

  

Judas - 8kb 

KREATOR
Ennio Missaglia
in 1979

DESIGN
Vladimiro Missaglia

NASLOVNICE
Vladimiro Missaglia
od br.1

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1979-80
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §