ubcfumetti.com
Indice del SitoNovitÓ !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseStorico e VarieDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Komandant Mark
napisao Marco Gremignai
preveo Vedran Jelenic

Kada je nastao i tko su autori? 1966: Pietro Sartoris, Dario Guzzon i Giovanni Sinchetto, tri prijatelja koja se kriju pod pseudonimom EsseGesse, svoj plan o junaku koji se bori za slobodu tijekom rata nezavisnosti u Americi i koji predvodi skupinu domoljuba, Komadantu Marku, izlazu Sergiu Bonelliju. Izdavac je ideju odmah prihvatio, za razliku od 1953. kada je Tea Bonelli, Sergiova majka, tada na celu izdavacke kuce, odbila prijedlog istog tria koji su tada dosli sa idejom o Kapetanu Mikiju, kojeg je prihvatio izdavac Dardo: takodjer izdavac stripa istog tria o domoljobu u borbi protiv Engleza, Velikog Bleka.

Tri plodonosna autora zajedno i naizmjenice rade na seriji 24 godine, sa malom pomoci Line Buffolente koja je djelomicno crtala zadnje epizode. Regularna serija zavrsava u sijecnju 1990. godine, pricom u kojoj zavrsava i rat za nezavisnost, ali Mark se i dalje pojavljuje na kioscima u reprintima Tutto Mark (koji se objavljuje mjesecno, sa po dvije epizode u jednom albumu), te u specijalnim izdanjima koja izlaze jednom godisnje i u kojima su razni autori pomagali Buffolenti i Guzzonu, posljednjem iz tria EsseGesse koji je preminuo u svibnju 2000. godine.

Format. Albumi ove serije predstavljaju jedinstveni slucaj u Bonellijevom izdavastvu: zapravo, takodjer sadrze 96 stranica + 4 od korica kao i drugi, ali nisu sve stranice posvecene Markovim avanturama, za sto su rezervirane "samo" prve 64 stranice; na zadnje 32 stranice (od 67 do 98) objavljivani su drugi likovi, stvoreni takodjer od strane tria EsseGesse (Alan Mistero, skoro bez prekida, od br. 1 do br. 104., i Veliki Blek od br. 222 do br. 280) kao i radovi drugih autora od kojih valja spomenuti prvijenac Tiziana Sclavia (Traper Kerry, od br. 197 do br. 221).

Price o Komandantu Marku su u glavnom price sa zavrsetkom: u rijetkim slucajevima, price su razdjeljene u dvije epizode i u jednom unikatnom slucaju (avantura u Egiptu, od br. 104 do br. 107) u cetiri epizode. Jedini brojevi u potpunosti posveceni Komandantu Marku su broj 100 (u boji), sa pricom o Markovoj proslosti te posljednji, 281. broj znamenitog naziva "L'ultima vittoria" ("Posljednja pobjeda").

Tko je on? Mark je francuski plemic, prezivjeli sudionik brodoloma kojeg su uzrokovali Englezi, odrastao kraj plemena Indijanaca gdje ga je odgojio i uzdrzavao domoljub koji ga je spasio od utapanja. Njegov posvojitelj poducio ga je macevanju i borbi, te naucio cijeniti znacaj slobode, odanosti i borbe za obranu potlacenih. Nakon vjesanja njegovog posvojitelja, Mark postaje vodja skupine domoljuba koji se nazivaju Vukovi sa Ontarija i koji se bore protiv Crvenih Mudnira, u jednom idealiziranom svijetu, kruto podjeljenom na dobre i lose (sa stereotipima, ponekad neumjereno, takodjer i graficki).

Tko su njegovi prijatelji? Kao sto su Smuk i Salasso za Miki-ja i profesor Occultis i Roddy za Blek-a, tako i Mark ima dva nerazdvojna prijatelja, cesto zanimljive i ponekad glavne likove u pricama, to su: Bluff i Zalosna Sova. Prvi je ugladjena prilika, tajanstvene proslosti gusara, dok je drugi, indijanac, potomak vraca, uvijek u okrsaju sa Bluffovim psom Flok-om. Mark takodje ima i "vjecnu" zarucnicu, plavusu Betty, sa kojom ce se ozeniti na kraju rata, u posljednjoj epizodi. Od ostalih likova tu je i gusar El Gancho, koji cesto pomaze Vukovima iz Ontarija u njihovoj borbi za slobodu.

Tko su njegovi neprijatelji? To su najprije omrazeni Crveni Mundiri, engleske trupe zaduzene za suzbijanje pobunjenika, rodoljuba, americkih kolonista. Osim tih "kolektivnih" neprijatelja, od posebnih negativnih likova isticu se Tigar sa Martinika i pakosna Nemeris.

 

  

Comandante Mark - 5kb 

TVORCI
EsseGesse
Sinchetto, Guzzon & Sartoris
1966


GRAFICKI TVORCI
EsseGesse

NASLOVNICE
EsseGesse
regularna serija
razni autori
specijalni brojevi

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c)
1966-2000
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §