ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseStorico e VarieDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

El Comandant Mark
per Marco Gremignai
traduït per Ramon Aznar

Naixement del personatge. 1966: Pietro Sartoris, Dario Guzzon i Giovanni Sinchetto, o bé els molt compenetrats components del trio EsseGesse, presenten a Sergio Bonelli un projecte relatiu a un personatge que combat durant la guerra d'independència americana, dirigint un valent grup de patriotes: El Comandant Mark. L'editor aprova immediatament la proposta, recordant que en 1953 la seva mare Tea, aleshores directora de l'editorial, havia rebutjat un altra proposta del famós trio (ja en l'apogeu de l'èxit amb Capità Miki, després publicada per Dardo: encara que en aquella ocasió es tractava d'un patriota en lluita contra els odiats anglesos, és a dir, Blek Macigno.

Els tres prolífics (i intercanviables) autors continuen la sèrie durant 24 anys, amb la col·laboració gràfica de Lina Buffolente en els últims episodis. La sèrie regular acaba al gener de 1990 amb la fi de la guerra d'independència, però Mark continua apareixent en els quioscs amb la reedició Tutto Mark (que comença en el mes següent, amb dos episodis en cada àlbum) i amb els especials anuals, per als que s'alternen diversos autors ajudant a Buffolente i a Guzzon, últim supervivent del trio, desaparegut al maig del 2000.

El format. Els àlbums d'aquesta sèrie representen un cas únic dins l'àmbit de les publicacions Bonelli: de fet, tenint 96 pàgines + 4 de les cobertes com tots els altres, no estan dedicats per complet a les aventures de Mark, al que "només" se li reserven les primeres 64 pàgines; en les restants 32 (de la 67 a la 98) es publiquen uns altres personatges, creats ja sigui per la EsseGesse (Alan Misteri, gairebé sense interrupció, del n. 1 al n. 104, i El Gran Blek del n. 222 al n. 280) ja sigui per altres autors, entre els quals un Sclavi pràcticament debutant (Kerry el Paranyer, del n. 197 al n. 221).

Les històries del Comandant Mark generalment són auto concloents: en pocs casos, de fet, l'aventura es desenvolupa en dos àlbums i en un sols cas (l'aventura a Egipte, del n. 104 al n. 107) en quatre àlbums. Els únics àlbums completament dedicats a Mark són el 100 - en color, amb la història del seu passat - i l'últim, el 281 - amb el significatiu títol: "L'última victòria".

Qui és? Mark és un noble francès, supervivent d'un naufragi causat pels anglesos i criat en una tribu d'indis pel patriota que l'ha salvat de les aigües. El pare adoptiu li ensenya a destacar en l'esgrima i en la lluita, a més d'infondre-li els valors de la llibertat, lleialtat i de la defensa dels oprimits. Després del penjament del pare, Mark es convertirà en el cap d'un grup de patriotes, els Llops del Ontari, que combaten contra els odiats Casaques Roges en un univers idealitzat i maniqueísta, rígidament dividit en bons i dolents (amb personatges estereotipats - tal vegada a l'excés - fins i tot gràficament) però dotat, no obstant això, d'un innegable encant naif que s'adverteix immediatament.

Qui són els seus amics? Igual que Doble Rhum i Salasso per a Miki i el professor Occultis i Roddy per a Blek, també Mark té dos "compares" gairebé inseparables, sovint protagonistes de divertits intermedis còmics: Mister Bluff i Duc Trist. El primer és una figura sempre alegre, amb un passat misteriós de filibuster, al que oposa per a contrastar, el segon, un indi fúnebre i misogin, sempre disposat a predir desgràcies i a lluitar contra Flok, el gos de Mister Bluff. Mark també té una promesa eterna, la rossa Betty, amb qui es casarà a la fi de la guerra. Altre protagonista a destacar és el bucaner El Garfi, sovint al costat dels Llops del Ontari en la lluita per la llibertat.

Qui són els seus enemics? Impossible equivocar-se: les odiades Casaques Roges, o sigui les tropes angleses obstinades en reprimir la rebel·lió dels colons americans contra l'antiga mare pàtria. A més d'aquest enemic "col·lectiu", emergeixen esporàdicament personatges insòlits com el Tigre de la Martinica i la pèrfida Nemeris.

 

  

Comandante Mark - 5kb 

CREADORS
EsseGesse
Sinchetto, Guzzon & Sartoris
en 1966


CREADORS GRAFICS
EsseGesse

COBERTAS
EsseGesse
sèrie regular
diversos autors
especials anuals

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c)
1966-2000
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §