ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseKen ParkerDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Ken Parker
napisao Paolo Ottolina
preveo Vedran Jelenic

Tko ga je stvorio? Ken Parker je stvoren da bi se pojavio u western zbirci "Collana Rodeo", ali izdavac je odlucio da mu ustupi posebnu seriju koja je pocela sa izlazenjem u lipnju 1977. Giancarlo Berardi, pisac i Ivo Milazzo, crtac, autori su skoro svih epizoda serije i tako je taj stvaralacki par izborio svoje mjesto u povijesti talijanskog stripa. Ken Parker (stvoren po liku Roberta Redforda) unosi novosti u popularni strip: univerzalne teme (nasilje, rasizam, iskoristavanje, potaga za vlastitim ja) pracene kroz svijet westerna. Na zalost, ponekad zbog autorovih zahtjeva, a ponekad zbog poteskoca osvajanja veceg broja citateljstva, prva serija prestala je izlaziti 1984 godine, brojem 59. Nakon toga, Ken je bio izdavan u Ken Parker Magazine te u specijalnim brojevima od 180 stranica.

Tko je on ? Giancarlo Berardi, tvorac Kena Parkera: "Ken Parker je suvremen covjek, sa suvremenim problemima, bez sigurnosti i izvjesnosti, on zivi dan po dan nastojeci snazno, ocajnicki, hrabro i bolno da ostane dosljedan idealima." Duga puska (Kenov nadimak koji je dobio po prastaroj pusci Kentucky od koje se nikada ne razdvaja) je traper, izvidjac u sluzbi vojske, serif, detektiv, pisac, on se bavi stotinom poslova u starom svijetu divljeg zapada (njegove avanture pocinju 29 prosinca 1868), ne gubeci vlastiti identitet prakticnog covjeka. Ken Parker je idealist, optimist, covjek koji moze voliti i biti velikodusan. Velika kvaliteta epizoda i osobitost samog lika, razlicita od klasicnih heroja poput Texa ili Zagora uvjetovali su da Ken Parker osvoji tek malu, odanu publiku.

Tko su njegovi prijatelji ? Okolnosti ili sama zelja za stalnim putovanjem prisilile su Kena da se neprekidno krece cijelim podrucjem SADa bez nekog odredjenog cilja. Tijekom mnostva avantura kroz koje Ken prolazi uz njega susrecemo i suputnike: trapera Dashiella, agresivnu djevojcicu Pat O'Shane, eskima Nanuka, kuju Lily. Ken je takodjer odredjeno vrijeme bio pripadnik indijanskog plemena Hunkpapa. U to vrijeme se ozenio sa Tecumseh, udovicom koja je naknadno, prilikom napada americke vojske ubijena. Theba, Tecumsehino djete rodjeno u njezinom prijasnjem braku sada zivi u Bostonu (njegovo novo ime je Teddy) te smatra Kena pravim ocem.

Tko su njegovi neprijatelji ? U prvim epizodama Ken se suceljava sa okrutnim ubojicom, Donaldom Welshom, zvanim "The Lucky" ("Sretni"). Nakon sto je u broju 8 ubio Welsha, Ken nema vise suparnika koji bi se pojavljivali kroz niz epizoda. Ali, u svakoj epizodi, on je prisiljen boriti se protiv svakoga tko vrsi zlocin, protiv netrpeljivosti, neznanja i pohlepe. Njegov najveci i, na zalost, nevidljivi neprijatelj nije lik iz stripa vec nedovoljan broj citatelja koji prisiljavaju odane ljubitelje toga stripa u nadi da ce Ken nastaviti jahati.

 

  

Ken Parker 

KREATOR
Giancarlo Berardi
in 1977

DESIGN
Ivo Milazzo

UREDNIK
Graziano Frediani

NASLOVNICE
Ivo Milazzo
od br.1

COPYRIGHT
SBE/Berardi&Milazzo
Copyright (c) 1977-98
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §