ubcfumetti.com
Indice del SitoNovità !Cerca nel SitoScrivi a uBC
International

Col·lecció
"2 h 1/2"

llista completa
de volums

INTERNATIONAL
Welcome Page

Bonelli a França: 2 hores i 1/2 e lectura
de Marco Gremignai
traduït per Ramon Aznar

Les historietes Bonelli sempre han tingut a França un èxit discret. Zagor, per exemple, ha estat publicat durant molts anys per un editor de Lió, encara que en un altre format diferent de l’italià. A França d'altra banda, el públic està acostumat al gran format amb tapes dures, aventures a tot color de 48-60 pàgines, sense cap periodicitat fixa.

14Kb
Per això, ha sigut molt interessant la publicació de la col·lecció 2 heures 1/2 ("2 hores i mitja", o sia el temps estimat per la lectura de cada volum), vint números que varen sortir amb freqüència trimestral de 1993 a 1995 gràcies a la col·laboració entre Sergio Bonelli Editore i les Edicions Glénat. Dins d'aquesta col·lecció s'han publicat, amb el seu format habitual i en blanc i negre, els "nous herois" de Bonelli: Martin Mystere, Dylan Dog, Nick Raider i Nathan Never. Cada volum venut a 59 francs (17.500-18.000 lires al canvi actual, cal recordar que les historietes franceses costen molt més que les italianes) reunia dos o tres aventures en un total de 304 pàgines.

Pel mercat francès es tractava d'un experiment bastant innovador; recordo encara la meva sorpresa quan, durant la meva estada a París el 1994, vaig trobar algun d'aquests volums, traduïts d'una forma més aviat puntual encara que no excepcional, amb una retirada als Oscar Mondadori (en els que , pels "nous herois", s'agrupen cinc episodis amb un total de quasi 500 pàgines).

L'experiment s’ha interromput després de dos anys; seria interessant conèixer l'entrellat d'aquesta col·laboració editorial, quins eren els acords inicials entre Bonelli i Glénat , quants eren els números realment previstos, quin èxit han tingut Dylan Dog i els altres herois ... Vegem de més a prop algunes característiques de la col·lecció.

Els personatges. De la llista completa de volums publicats resulta evident el predomini de Dylan i Martin, a qui es van reservar sis números a cadascun d'ells, seguits per Nathan amb cinc números. A Nick li dedicaren només tres números: escassa resposta del públic envers aquest personatge o decisió editorial sospesada d'un bon començament?

Els títols dels volums. Cada volum presenta un títol a la coberta, extret d'una de les aventures de l'interior. Aquest títol no es correspon necessàriament amb la primera aventura o a la més “representativa” del volum; només cal pensar en el primer Nathan, anomenat La força invisible i no, com es podria esperar Agent Especial Alfa.

(24Kb)
L'elecció dels episodis. Els quatre primers números, publicats a la vegada el maig de 1993 ( a continuació es publicaran dos números quasi cada tres mesos), proposen un quadre de conjunt de cada personatge, salvant la presencia dels primers números de cada sèrie (exceptuant Nick Raider).

Els autors. A continuació se seleccionen altres episodis "importants", sempre dintre (amb l'excepció de Nathan Never) d'un àmbit estilístic uniforme en funció de les possibilitats, agrupant aventures escrites en bona part pels autors "històrics" (Sclavi, Castelli y Nizzi) i il·lustrats per un sol dibuixant. Cal destacar l'èxit personal de Casertano i Roi, ja sigui amb Dylan o amb Martin.

Les portades. Claudio Villa ha sigut l'autor de quasi totes les portades, exceptuant-ne tres de Nathan Never encarregades a Castellini. En aquesta ocasió, Villa ha "tornat a interpretar" les portades originals (amb resultats excel·lents, com acostuma a fer-ho) i també ho farà tot seguit pels Super Book de Dylan Dog.

Les traduccions. Els títols dels episodis són publicats literalment, amb l'única excepció de Deu anys després que es canvia per Els misteris de la Sagrada Família. Els textos, en canvi (com ja s'ha dit ), es tradueixen sense més ni més; hem de recordar malgrat això, que no es fàcil traduir per exemple, els contrasentits i jocs de paraules de Groucho...

La curiositat. Imprescindible per un lector francès, el núm. 17 de la Col·lecció, dedicat a Martin Mystere; a l'aventura La falç del druida apareix Astèrix, autèntic "heroi nacional" de la historieta de l'altre costat dels Alps, en una entretinguda interpretació amb el nom de Celèrix.

Les conclusions. Per què només vint números? Experiment interessant encara que tan sols aconseguit parcialment? Vendes discretes però no suficients? Com deia al començar, seria interessant saber-ne un xic més, encara que també dels mateixos lectors francesos... Digueu-nos-ho!

Continua... llista completa de volums
 
 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §