ubcfumetti.com
Indice del SitoNovitÓ !Cerca nel SitoScrivi a uBC
DatabaseStoria del WestDescrizione

INTERNATIONAL
Welcome Page

Bella & Bronco
napisao Marco Zucchi
preveo Vedran Jelenic

Tko je autor? Serija Bella & Bronco prvi put se pojavila na talijanskim kioscima u lipnju 1984, stvoren od strane autora Gina D'Antonia koji je radio na zavrsnim serijama Price sa divljeg zapada kod kojih je bio zaduzen za tekst i naslovnice.

Format! Od prvog broja serija se pojavljuje u neobicnom formatu. Format je bio velicine 21 sa 26 cm, dok je uobicajena velicina 16 sa 21 cm, broj stranica bio je 64 umjesto uobicajenih 96, a i cijena je bila razlicita, 1100 lira umjesto 800 lira koliko su tad kostali ostali stripovi. Podijela tabli bila je ista, tri reda sa po 2 slike po stranici.

Svaki album sadrzavao je sa unutrasnje strane naslovnice ono sto amerikanci zovu "pin-ups", crtez D'Antonia gdje u dvije recenice Bella & Bronco naznacuju sto ocekuje citatelje, te u kratko, sto se do tada zbivalo, jer iako su price nezavisne jedna od druge ipak su povezane: prica koja pocinje u prvom broju djelomicno se zavrsava u trecem; ona koja je pocela u jedanaestom broju zavrsava u trinaestom.

Tko su glavni likovi? Jos jedna raznolikost u usporedbi sa drugim serijama je cinjenica da je jedan od dva glavna lika, zena. To je Bella Madigan, bivsa vlasnica saloona, neobicna zena, dok je njeznin partner rodjeni americki Indijanac, Bronco, vrlo kulturna i civilizirana osoba. Ovaj par definitivno je otvorio nove granice talijanskog stripa.

Tko su ostali likovi? U seriji obitava znacajan broj likova, vise ili manje stalnih i vrlo okarakteriziranih, poput Pinkertonova agenta Hasselmanna, osjetljivog na Bellinu lijepotu; rusa Popoffa, izumitelja koji podsjeca na Ikara od pera, samo sto je on vise sretniji i nadareniji; satnika konfderacije Pricea, krajnjeg ucesnika ratnih dogadjanja; Pitagore, crnca koji je spreman zaplakati nad situacijoma sa kojima se mora suocavati zbog svoje boje koze, ali cim mu se ukaze prilika preobrazuje se u nasilnika; satnika Raqueala, jos jedne zene koja je fascinirana Popoffovim izumima i lako ju je voljeti; Oca Pierra, koji se brinuo za Bronca, iznimno praktican covjek u sluzbi crkve.

U koje vremensko razdoblje je radnja smjestena? Radnja prica dogadja se na podrucju SADa za vrijeme vaznih povijesnih vremena, otprilike oko 1862. godine, za vrijeme gradjanskog rata. Izvorno, price su hotimice povezane sa zgodama iz rata da bi kasnije nastavile sa vlastitom radnjom. Kako je to vrijeme staroga zapada, obracuni su ocekivani, mase Indijanaca i Kineza, zatvori, rukovanja Gatling puskama: klasicne price, svaka sadrzi ironicnu poruku koja se proteze kroz pricu vec od prve stranice i cesto dozvoljava autoru da napravi manje dramaticne zavrsne dogadjaje.

Mozda je predvidljivost dogadjaja (sto je popustilo u zadnjim brojevima serije), ili pak sama nesklonost prema likovima od strane citatelja razlog da je serija pokleknula nakon samo 16 brojeva.

 

  
TVORAC
Gino D'Antonio
1984

DIZAJN
Gino D'Antonio

UREDNIK
Gino D'Antonio

NASLOVNICE
Gino D'Antonio
od br.1

COPYRIGHT
Sergio Bonelli Editore
Copyright (c) 1984-85
all right reserved worldwide

 


 
(c) 1996 uBC all right reserved worldwide
Top
http://www.ubcfumetti.com §